Азербайджан е ключов партньор за България в усилията ѝ за подобряване

...
Азербайджан е ключов партньор за България в усилията ѝ за подобряване
Коментари Харесай

Росен Желязков пред президента на Азербайджан: България може да увеличи възможностите за транзитни доставки на газ

Азербайджан е основен сътрудник за България в напъните ѝ за възстановяване на енергийната сигурност и реализиране на енергийна диверсификация в нашия район и Европа. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.

Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на публично посещаване в Република Азербайджан по покана на ръководителя на Милли Меджлиса проф. доктор Сахиба Гафарова.

Отличните връзки и стратегически разговор сред нашите страни получават още по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската стопанска система и изключително след военната експанзия на Русия против Украйна, означи ръководителят на българския парламент. Той напомни, че през октомври 2022 година беше пусната в употреба междусистемната газова връзка Гърция-България, а през предходната година и тази със Сърбия, с което страната ни стартира да получава в цялостен размер контрактуваните количества азербайджански природен газ и усили директния си потенциал.

В тази връзка Росен Желязков подчерта пред президента Илхам Алиев опциите на България да усили директните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, по този начин и за Европа по оста юг-север.

През предходната година беше подписан Меморандум за съдействие сред пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз, подчерта Росен Желязков и посочи, че стартирането на интерконектора сред България и Сърбия доста способства за енергийната сигурност в Европа.

Отношенията сред Азербайджан и България са освен другарски, те са издигнати до равнище стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки, означи президентът Илхам Алиев. Благодарение на това България имаше опцията да стане транзитираща страна за азербайджански газ, което към този момент е реалност, и ние оценяваме високо партньорството в тази сфера, добави той.

Росен Желязков подчерта смисъла и интереса за присъединение към съглашението за транспорт на Зелена сила. Има необработен капацитет в търговско-икономическите ни връзки, който се надявам скоро да бъде оползотворен, заяви Росен Желязков. Той означи основната роля на Транскаспийския интернационален маршрут и смисъла на опциите, които той дава в изискванията на нарушени логистични връзки сред Азия и Европа.

България приветства избирането на Баку за хазаин на Конференцията на Организация на обединените нации по изменение на климата, посочи Росен Желязков. По думите му това удостоверява ролята на Азербайджан като значим участник в световната енергийна политика. Председателят на Народното събрание удостовери, че страната ни е подготвена интензивно да сътрудничи за това интернационално събитие, в това число да организира взаимни подготвителни мероприятия в България.

В състава на българската делегация са народните представители от Групата за другарство България – Азербайджан Десислава Трифонова (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Групата за другарство България – Азербайджан Хамид Хамид (ПГ на ДПС) и депутатите Ангел Георгиев (ПГ „ Възраждане “), Драгомир Стойнев (ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ и член на Групата за приятелство) и Тошко Йорданов (ПГ „ ИТН “).

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР